Top 5 pomysłów na dania z grzybami w roli głównej

Grzyby są smaczne i zdrowe. Jednocześnie można przygotować je na wiele rożnych sposobów. Dziś przedstawimy Wam top 5 pomysłów na dania właśnie z grzybami w roli głównej. Jeżeli jesteście ciekawi, to zapraszam do przeczytania naszych inspiracji.

Top 1: prosta potrawka z grzybami

Czasami człowiekowi nic się nie chce i jedyne na co ma ochotę, to relaks. Gotowanie nie należy do najprzyjemniejszych rzeczy, ale na szczęście można smacznie zjeść, a przy tym niespecjalnie się natrudzić. Nasz pierwszy pomysł jest tego doskonałym przykładem. Oto nasz pomysł na prostą potrawkę z grzybami. Potrzebujemy 10 dag grzybów suszonych. Mogą być borowiki. Namaczamy je na kilka godzin. Po tym czasie można już przejść do przygotowania dania. Na patelni smażymy pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Lekko go solimy, dodajmy pieprz oraz curry. Gdy kurczak się podsmaży wrzucamy suszone grzyby, zalewamy litrem bulionu i dusimy przez godzinę. Po tym czasie wrzucamy 20 dag ryżu, zalewamy kolejnym litrem rosołu i dusimy aż ryż zmięknie. Polecamy użycie odmiany ryżu do risotto. Danie jest już gotowe. Jest obłędnie smaczne i banalnie proste w przygotowaniu.

Top 2: w wersji wegetariańskiej

Czasami człowiek ma ochotę zjeść coś w wersji wege. To bardzo dobrze, w końcu nie od dziś wiadomo, że kuchnia wegetariańska jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. I właśnie teraz przedstawimy Wam nasz pomysł nr 2 na danie z grzybami. Jeżeli szukacie tych darów lasu, to koniecznie zajrzyjcie na stronę sklepu grzybysuszone-sklep.pl , gdzie znajdziecie najsmaczniejsze okazy i to w dobrych cenach. Skoro już wiecie, gdzie kupić grzyby, to czas poznać przepis. Oczywiście na początek zalewamy grzyby wodą na kilka godzin. Po tym czasie smażymy je na patelni z dodatkiem dwóch pokrojonych w drobną kostkę cebul. Wyciskamy kilka ząbków czosnku i smażymy dalej. Gdy grzyby już zmiękną, dodajemy pokrojoną w kotkę paprykę, cukinię, a także marchewkę oraz fasolę i kukurydzę z puszki (bez zalewy). Całość mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut. Po tym czasie wyciskamy sok z połówki cytryny i dodajemy do dania, dodajemy też pieprz czosnkowy, oraz szczyptę soli. Mieszamy całość. W międzyczasie gotujemy ryż i gotowe.

Top 3: spaghetti w wersji grzybowej

Czasami człowiek ma ochotę na włoską kuchnie, ale taką w nieco innym wydaniu. I właśnie dziś przedstawimy Wam impresje na temat spaghetti, a dokładnie spaghetti w wersji grzybowej. Zalewamy suszone grzyby wodą na kilka godzin. Potrzebujemy 20 dag. Po kilku godzinach smażymy je z dodatkiem 2 cebul pokrojonych w kostkę. Gdy są już miękkie dodajemy nieco soli oraz pieprzu. Teraz wlewamy pół litra śmietany i gotujemy całość przez około 10 minut. Po tym czasie blendujemy całość na gładką i stosunkowo gęstą masę. Do sosu dodajemy też 10 dag potartego parmezanu. Nakładamy sos na makaron i już możemy cieszyć się obłędnie smacznym daniem.

Top 4: rolady w wersji grzybowej

Czasami człowiek ma ochotę na kuchnię śląską, ale jednak w nieco innym wydaniu. Można więc przygotować rolady, ale w nieco innej wersji. Rozbijamy wołowinę na cienkie plastry. Na każdy z nich kładziemy porcję grzybów wcześniej przygotowanych. Dodajemy jeszcze cebulkę pokrojoną w kostkę oraz ogórka kiszonego, także pokrojonego w kostkę. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem i zawijamy. Smażymy na smalcu z dodatkiem kawałków boczku. Zalewamy bulionem i dusimy. Potem zagęszczamy sos mąką i gotowe. Podajmy z kapustą i kluskami. Winni jesteśmy jeszcze wytłumaczenia jak przygotować grzybki do rolad. To proste. Po zalaniu ich wodą zostawiamy na kilka godzin. Po tym czasie odcedzamy wodę i smażymy grzyby na oliwie z oliwek. Wyciskamy też do nich kilka ząbków czosnku. Po 20 minutach blendujemy na gładką masę i nakładamy na mięso.

Top 5: jajecznica z grzybami

Czasami człowiekowi przyjdzie smak na danie z grzybami i jajkami. Najlepiej wtedy przygotować jajecznicę z grzybami. Oczywiście wykorzystamy tutaj suszone okazy. Zalewamy je na kilka godzin, następnie smażymy na małym ogniu przez godzinę. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i znowu smażymy aż zmięknie. Gdy tak się stanie wbijamy kilka jaj i całość energicznie mieszamy, jajka ścinamy tak jak lubimy.