Wiele osób nie zwraca uwagi na to, na jakim oleju smaży, jaki olej dolewa do surówki czy też na bazie jakiego oleju przygotowuje marynatę do mięsa. Oleje dostępne na sklepowych półkach często rozróżniane są nie na podstawie źródła pochodzenia, a na podstawie ceny czy marki. Tymczasem rola tłuszczów roślinnych w codziennej diecie jest niezwykle istotna, dlatego warto zastanowić się, jaki olej wrzucamy do koszyka i zabieramy do domu, aby korzystał na tym nie tylko portfel, ale również nasz organizm.
Najczęstszy dylemat: olej słonecznikowy czy rzepakowy?
W sklepach znajdziemy przede wszystkim olej ze słonecznika i olej z rzepaku. Oba produkty nadają się do smażenia i gotowania, wyglądają podobnie i zwykle nie różnią się znacząco swoją ceną. Który jest więc zdrowszy: olej słonecznikowy czy rzepakowy? Zarówno w oleju słonecznikowym, jak i rzepakowym zawarte są cenne dla zdrowia niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Oba produkty mają jednak w swoim składzie inny udział kwasów z grupy omega-6 względem omega-3. W przypadku oleju słonecznikowego ilość kwasów omega-6 zdecydowanie przewyższa zawartość kwasów omega-3. Natomiast w przypadku oleju rzepakowego ich wzajemny stosunek jest wręcz idealny, ponieważ wynosi 2:1, a dokładnie w takim stosunku powinno się dostarczać tych kwasów organizmowi dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Olej rzepakowy najlepszym olejem do gotowania
Olej rzepakowy sprzedawany w sklepach to olej rafinowany, odporny na wysokie temperatury, z jakimi mamy do czynienia podczas smażenia czy gotowania. Jego temperatura dymienia to aż 242 stopnie Celsjusza, dlatego jest to produkt w pełni uniwersalny – nadaje się do smażenia na patelni i w głębokim tłuszczu, do gotowania, pieczenia czy grillowania. Co więcej, nie wpływa na smak ani zapach potraw i łatwiej się odsącza, co oznacza, że pozwala obniżyć kaloryczność posiłków. Oczywiście, nadal trzeba pamiętać o podstawowych zasadach stosowania oleju w procesie smażenia, czyli:
- o jednokrotnym smażeniu w danej porcji oleju,
- o utrzymywaniu odpowiedniej temperatury smażenia (do wspomnianych 242 stopni C),
- o odpowiednim czasie smażenia (do 30 minut na patelni, do 5 minut w głębokim tłuszczu).
Olej rzepakowy a korzyści zdrowotne
Jak zostało wspomniane, olej rzepakowy to najzdrowszy olej do gotowania, zdrowszy nawet od oleju słonecznikowego ze względu na odpowiednią proporcję kwasów omega 6 do omega 3. Warto wyjaśnić jednak, jaki wpływ na zdrowie mają omawiane kwasy tłuszczowe. NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają korzystnie na pracę oczu i mózgu, na pracę serca i całego układu krążenia, a także na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Ze względu na swój wpływ na pracę układu nerwowego, są niezwykle istotne w diecie niemowląt i małych dzieci. Poza tym, olej rzepakowy zawiera też cenne witaminy: E, K i A. Te składniki są zaś istotne nie tylko w żywieniu, ale również w pielęgnacji, dlatego olej rzepakowy można stosować też jako kosmetyk do skóry i włosów.
Dowiedz się więcej o zaletach i zastosowaniu oleju rzepakowego
Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać olej rzepakowy podczas gotowania lub w codziennej pielęgnacji, odwiedź stronę kampanii „Olej rzepakowy skarbem Europy”. Zawarte tam informacje pozwolą Ci poznać dokładny skład tego produktu oraz sposób, w jaki wpływa on na zdrowie organizmu i piękny wygląd skóry czy włosów. Znajdziesz tam również ciekawe przepisy, które pomogą Ci włączyć olej rzepakowy do swojej diety.