Piekarnia LUCA z Rumunii otworzyła swój pierwszy lokal na Górnym Śląsku

Z dnia na dzień, widok na placu Szewczyka oraz ulicę Stawową z parteru Galerii Katowickiej uległ zmianie. To za sprawą piekarni LUCA, która przeniosła swoje rumuńskie korzenie do Katowic. Wcześniej, ta sieć piekarni specjalizująca się w produkcji bajgli i precli, otworzyła już pięć lokalizacji w Warszawie i pojawiła się we Wrocławiu. Teraz przyszedł czas na ekspansję na teren Górnego Śląska.

Piekarnia LUCA zajęła miejsce po japońskiej restauracji Sushi-Do, znajdującej się na parterze Galerii Katowickiej, od strony ulicy Stawowej i placu Szewczyka. Pomimo zmiany właściciela, nowe miejsce nie oferuje możliwości siedzenia i spożywania posiłków na miejscu, jak to było możliwe w Sushi-Do. LUCA skupia się na formule take-away (na wynos). Utworzony w Katowicach lokal stanowi pierwszą placówkę tej sieci piekarni na Górnym Śląsku, uzupełniając dotychczasowe punkty sprzedaży w Warszawie i we Wrocławiu.

Założona w 2010 roku w Rumunii, LUCA rozpoczęła swoją działalność od otwarcia pierwszej piekarni pod tym brandem. Ekspansję na teren Polski rozpoczęli od Warszawy w 2024 roku. Tempo ekspansji było imponujące, bowiem w ciągu zaledwie roku udało im się otworzyć pięć placówek w stolicy i trzy we Wrocławiu.

Obecnie LUCA skupia się na Katowicach. Wszystkie produkty są wypiekane na miejscu, co klienci mogą zaobserwować podchodząc do kasy – pracownicy są widoczni, jak zajęci są pracą przy piecach.